Skip to main content

Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι ένα οικολογικό φυσικό εντομοκτόνο που χρησιμοποιούμε για την προστασία των φυτών από έντομα. Πρόκειται για ένα βακτήριο που συναντάται στη φύση στο έδαφος και αξιοποιείται για την βιολογική καταπολέμηση ορισμένων σημαντικών εντόμων που προσβάλλουν τα φυτά και τις καλλιέργειες. Αν και καταπολεμά αποτελεσματικά τις κάμπιες αρκετών εντόμων, ο βάκιλος Θουριγγίας διαθέτει εκλεκτική δράση και δεν δημιουργεί προβλήματα στα ωφέλιμα έντομα του κήπου μας. Είναι ακίνδυνος για τα φυτά και ασφαλής για τον άνθρωπο και για τα ζώα καθώς αποσυντίθεται πλήρως στην τροφική αλυσίδα χωρίς να αφήνει επιβλαβή υπολείμματα στο περιβάλλον. Μπορούμε να προμηθευτούμε σκευάσματα βάκιλου Θουριγγίας από γεωπονικά καταστήματα για την προστασία των καλλιεργειών μας από διάφορα έντομα. 

  • Σε ποια φυτά χρησιμοποιείται ο βάκιλος Θουριγγίας; 

O βάκιλος Θουριγγίας έχει εκτεταμένη εφαρμογή τόσο σε βιολογικές καλλιέργειες όσο και σε συμβατικές καλλιέργειες για την αντιμετώπιση διαφορετικών ειδών κάμπιας σε κηπευτικά, σε καλλωπιστικά φυτά και σε καρποφόρα δέντρα.

Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών
  1. Βάκιλος Θουριγγίας στα λαχανικά:

 Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για την οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας της πιερίδας σε διάφορα κηπευτικά όπως στην καλλιέργεια του λάχανου, στην καλλιέργεια του μπρόκολου, στην καλλιέργεια του κουνουπιδιού, καθώς επίσης στην καλλιέργεια της ντομάτας, στην καλλιέργεια της πιπεριάς και στην καλλιέργεια της μελιτζάνας. Επίσης, χρησιμοποιείται για την βιολογική καταπολέμηση της κάμπιας της τούτας (Tuta absoluta) του σημαντικότερου εντομολογικού εχθρού της καλλιέργειας της ντομάτας, καθώς και για την αντιμετώπιση της φθοριμαίας, του εντόμου που προσβάλλει τις αποθηκευμένες πατάτες και δημιουργεί χαρακτηριστικές τρύπες στους κονδύλους της πατάτας. 

φθοριμαια
  1. Βάκιλος Θουριγγίας σε καρποφόρα δέντρα και σε αμπέλια.

 Ο βάκιλος Θουριγγίας προσφέρει σημαντική προστασία από αρκετά έντομα που προσβάλλουν καρποφόρα δέντρα, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη που δημιουργεί σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια της ελιάς. Επίσης, ο βάκιλος Θουριγγίας καταπολεμά κάμπιες που προσβάλλουν και σκουληκιάζουν καρπούς σε διάφορα καρποφόρα δέντρα όπως την βερικοκιά, τη ροδακινιά, τη δαμασκηνιά και την κερασιά. Η χρήση βάκιλου εφαρμόζεται και για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας του αμπελιού, του γνωστού «σκουληκιού των σταφυλιών» που προκαλεί σημαντικές ζημιές τόσο στις οινοποιήσιμες, όσο και στις επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών. 

Αγροτικές Καλλιέργειες: Ευδεμίδα αμπελιού | agrocapital.gr
  1. Βάκιλος Θουριγγίας σε καλλωπιστικά φυτά.

 Ο βάκιλος Θουριγγίας χρησιμοποιείται και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά που έχουμε στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Για παράδειγμα, ο βάκιλος Θουριγγίας δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου που προκαλεί σημαντικές ζημιές και ξεραίνει τα πεύκα ενώ καταπολεμά και τις κάμπιες που τρυπάνε τα φύλλα στις τριανταφυλλιές, στις ορτανσίες και σε άλλα καλλωπιστικά φυτά. Τέλος, σε προληπτικό επίπεδο, ο βάκιλος Θουριγγίας προσφέρει ικανοποιητική οικολογική αντιμετώπιση στην κάμπια του γκαζόν που εμφανίζεται την περίοδο του καλοκαιριού. 

Photo: urbangardener.co
  1. Πως εφαρμόζεται ο βάκιλος Θουριγγίας στα φυτά; 

Ο βάκιλος Θουριγγίας συναντάται στο εμπόριο σε μορφή σκόνης επίπασης, που μπορεί να εφαρμοστεί στα φυτά με σκόνισμα των φύλλων και των καρπών αλλά σε υγρή μορφή ή υδροδιαλυτή σκόνη που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά. Το σκόνισμα του βάκιλου Θουριγγίας πάνω στα φυτά μπορεί να γίνει με ένα τούλι, μία κάλτσα ή με ειδικό εργαλείο σκονίσματος ενώ ο ψεκασμός θα απαιτήσει έναν ψεκαστήρα κατάλληλου μεγέθους. Κατά την εφαρμογή του βάκιλου Θουριγγίας, σκονίζουμε ή ψεκάζουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως το φύλλωμα και οι καρποί του. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κάνουμε συχνές επαναλήψεις της εφαρμογής πάνω στα φυτά, κάθε 7-10 μέρες. Κατά τη δημιουργία του διαλύματος ψεκασμού, για την αντιμετώπιση των καμπιών, προσθέτουμε στο διάλυμα μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη ή ζαχαρούχο γάλα ανά λίτρο διαλύματος. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε πιο ελκυστική την τροφή, γίνεται πιο άμεσα η κατάποση του βάκιλου Θουριγγίας από τις κάμπιες και εξοντώνονται πιο αποτελεσματικά. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι νεαρές μικρές κάμπιες είναι πιο ευαίσθητες στο βακτήριο του βάκιλου και γι’ αυτό απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή του σκευάσματος στα αρχικά στάδια της προσβολής. 

  1. Πότε συγκομίζουμε καρπούς μετά την εφαρμογή του βάκιλου Θουριγγίας; 

Ο βάκιλος Θουριγγίας ως φυσικό εντομοκτόνο έχει το πλεονέκτημα ότι τα φύλλα, οι βλαστοί, τα άνθη και οι καρποί των φυτών και των δέντρων που σκονίζονται ή ψεκάζονται με βάκιλο Θουριγγίας μπορούν να καταναλωθούν άμεσα μετά από ένα καλό πλύσιμο. Με ποια σκευάσματα συνδυάζεται ο βάκιλος Θουριγγίας στα φυτά; Ο βάκιλος Θουριγγίας μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα σκευάσματα κατά την εφαρμογή του για μεγαλύτερο εύρος καταπολέμησης εντόμων και για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών. Για παράδειγμα, στην καλλιέργεια αμπελιού και στην κληματαριά μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βάκιλο Θουριγγίας για σκόνισμα και να τον αναμίξουμε με θειάφι σε αναλογία 1:2 για προστασία από τον μύκητα του ωιδίου του αμπελιού και την ευδεμίδα συγχρόνως. Επίσης, μπορούμε να συνδυάσουμε το βάκιλο που είναι για ψεκασμό με σκεύασμα αλάτων καλίου ή με φυσική πυρεθρίνη για να αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο, εκτός από τις κάμπιες, και την μελίγκρα, τον αλευρώδη και τον τετράνυχο. Οι συσκευασίες του βάκιλου Θουριγγίας πρέπει να διατηρούνται και να αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και σε ψυγείο, για να παραμένει αποτελεσματική η δράση τους μέχρι την επόμενη εφαρμογή, καθώς πρόκειται για ζωντανό οργανισμό.

Πηγή: «Τα μυστικά του κήπου»