Skip to main content

Ποιες ποικιλίες ευδοκιμούν στην Ελλάδα 

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες ελιών, έχοντας η κάθε μία το δικό της χαρακτηριστικό γνώρισμα. Οι ποικιλίες της ελιάς χωρίζονται ανάλογα με το μέγεθος του καρπού ή με τη χρήση του, σε:  

 • μικρόκαρπες,  
 • μεσόκαρπες,  
 • μεγαλόκαρπες  

ή σε εκείνες που προορίζονται για:  

 • ελαιοποίηση (ελαιόλαδο) και σε εκείνες που προορίζονται για  
 • επιτραπέζιες (ή κονσερβοποίηση ή αλλιώς οι φαγώσιμες)

Οι πιο δημοφιλείς καλλιέργειες στην Ελλάδα είναι οι: 

 • Μεγαλόκαρπες (4.3 – 10.5 gr): Κονσερβολιά (Αμφίσσης), Κολυμπάδα, Κοθρέϊκη (Μανάκι), Καρυδολιά, Καλαμών, Γαϊδουρελιά 
 • Μεσόκαρπες (2.7 – 4.2 gr): Πικρολιά, Μεγαρείτικη (Λαδολιά), Θρουμπολιά, Βαλανολιά (Κολοβή), Αδραμυττινή (Μυτιληνιά) 
 • Μικρόκαρπες (1,2 – 2,6 gr): Τραγολιά, Μυρτολιά (Σμερτολιά), Μαυρελιά, Λιανολιά, Κουτσουρελιά (Πατρινή), Κορωνέικη (Κρητικιά), Αγριελιά 

Η ελιά χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια 

 1. Αν και αντέχει σε διάφορες θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να αποφεύγονται ακραίες θερμοκρασίες (όπως π.χ. παγετός), ώστε να μην προκληθούν ζημιές στα δέντρα. 
 1. Το εδαφικό υπόβαθρό τους πρέπει να είναι καλά αποστραγγιζόμενο, ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία στη ρίζα των δέντρων, και κατά συνέπεια η εμφάνιση ασθενειών. 
 1. Η ελιά χρειάζεται συνεχή υδροδότηση, ιδίως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των καρπών. Είναι σημαντικό να διατηρείται η υγρασία του εδάφους σε κατάλληλα επίπεδα. 
 1. Η πρόληψη και η προστασία των δέντρων από ασθένειες και έντομα είναι σημαντική. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση φυτοφαρμάκων και την περιοδική επιθεώρηση των φυτών. 

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα ένας ελαιώνας; 

Το πότισμα των ελιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι κλιματικές συνθήκες, ο τύπος του εδάφους, η ηλικία των δέντρων και η ποικιλία των ελιών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές για το πότισμα των ελιών: 

Αρχές της Άνοιξης: Συνήθως, τα ελαιόδεντρα χρειάζονται πότισμα στο ξεκίνημα της άνοιξης, περίπου κατά τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ανάλογα με την περιοχή και τις κλιματικές συνθήκες. Αυτό επιτρέπει στα δέντρα να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη των νέων καρπών.                                                                            Καλοκαίρι: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα ποτίσματα πρέπει να είναι πιο συχνά, ειδικά εάν η περιοχή είναι ξηρή ή υπάρχει ανεπάρκεια υγρασίας στο έδαφος.         Άνοιξη και Φθινόπωρο: Κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, τα ποτίσματα μπορεί να είναι λιγότερο συχνά, ανάλογα με τις βροχοπτώσεις και τις ανάγκες των δέντρων.              Τον πρώτο χρόνο μετά τη φύτευση νεοφυών δέντρων, είναι επίσης σημαντικό τα δέντρα να ποτίζονται συχνά, καθώς είναι πιο ευαίσθητα στην ξηρασία. 

Οδηγίες για λίπανση 

Η λίπανση του ελαιώνα είναι σημαντικό μέρος της φροντίδας του και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των καρπών. 

Ρωτήστε τους γεωπόνους μας στα καταστήματα ΒΙΟ.ΖΩ.ΕΛ., σε Πέραμα, Σφακάκι, Σπήλι, Μεσοχωριό και Μαλάδες Ηρακλείου, για τη λίπανση που αρμόζει στο δικό σας ελαιώνα, ή επικοινωνήστε μαζί μας στα παρακάτω τηλέφωνα. 

Το λίπασμα πρέπει να περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τις ελιές, όπως άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Ανάλογα πάντοτε με τις συνθήκες του εδάφους μπορεί να χρειαστεί η προσθήκη μικροστοιχείων, όπως σίδηρος, μαγγάνιο και ψευδάργυρος. 

Η λίπανση των ελιών συνήθως πραγματοποιείται κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων μετά τη συγκομιδή τους. Επίσης μπορεί να γίνει και μια δεύτερη εφαρμογή την άνοιξη, πριν από την ανάπτυξη των νέων καρπών.  

Η ποσότητα του λιπάσματος εξαρτάται από τον τύπο του λιπάσματος και τις ανάγκες των ελιών. Είναι σημαντικό να μην γίνεται υπέρβαση στις συνιστώμενες ποσότητες, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. 

Το λίπασμα πρέπει να εφαρμόζεται σε απόσταση από τον βασικό κορμό του δέντρου, σε μια περίμετρο που να αντιστοιχεί στο πλάτος της σκιάς των κλαδιών και στη συνέχεια να απλώνεται ομοιόμορφα στο έδαφος. 

Μετά την εφαρμογή του λιπάσματος, πρέπει το έδαφος να ποτιστεί πολύ καλά για να ενεργοποιηθεί το λίπασμα και να επιτραπεί στις ρίζες να το απορροφήσουν. 

Κλάδεμα του ελαιώνα μυστικά & στόχοι: 

Το κλάδεμα της ελιάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, την ποικιλία των ελιών και τους στόχους της καλλιέργειας. 

Συνήθως πραγματοποιείται κατά την περίοδο του χειμώνα, από το τέλος της φθινοπωρινής συγκομιδής μέχρι την αρχή της άνοιξης, όταν τα δέντρα είναι σε κατάσταση αναπαύσεως. 

Στόχος του κλαδέματος είναι να αφαιρεθούν τα παλιά, ξηρά, αρρωστημένα ή κατεστραμμένα κλαδιά, να διατηρηθεί το σχήμα του δέντρου και να ελαχιστοποιηθεί η πυκνότητα των κλαδιών για να βελτιωθεί με τον τρόπο αυτό η ανάπτυξη των καρπών.  Κατά το κλάδεμα, απαιτείται μεγάλη προσοχή, ώστε να μην προκληθούν βλάβες στους κορμούς των δέντρων.  

Η αφαίρεση των κλαδιών πρέπει  να γίνεται κοντά στη βάση τους με μικρή “προέκταση” (κλαδευτικό κούτελο) για την προστασία του κορμού από την εισβολή υγρασίας και ασθενειών. Για τον καλύτερο αερισμό και φωτεινότητα των ελαιοδέντρων είναι σημαντικό επίσης να αφαιρούνται κλαδιά που αλληλεπικαλύπτονται ή αγγίζουν άλλα. 

Ρωτήστε τους γεωπόνους μας στα καταστήματα ΒΙΟ.ΖΩ.ΕΛ., σε Πέραμα, Σφακάκι, Σπήλι, Μεσοχωριό και Μαλάδες Ηρακλείου, για το κλάδεμα που αρμόζει στο δικό σας ελαιώνα, ή επικοινωνήστε μαζί μας στα παρακάτω τηλέφωνα. 

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για συγκομιδή; 

Η κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή της ελιάς εξαρτάται από τον επιθυμητό βαθμό ωρίμανσης των καρπών και τη χρήση τους, αν δηλαδή προορίζονται για παραγωγή ελαιολάδου ή απευθείας κατανάλωσή τους. Ο βαθμός ωρίμανσης εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς και τον τρόπο παραγωγής του ελαιολάδου. Συνήθως, η συγκομιδή για ελαιόλαδο γίνεται κατά τον Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο. 

Αν οι καρποί της ελιάς προορίζονται για κατανάλωση ως τρόφιμο στο τραπέζι, τότε οι καρποί πρέπει να συγκομισθούν όταν θα έχουν ωριμάσει πλήρως, ώστε να έχουν καλύτερη γεύση και υφή. Οι καρποί είναι έτοιμοι για συγκομιδή όταν αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε μωβ ή μαύρο, ανάλογα την ποικιλία. Η συγκομιδή για κατανάλωση ως καρποί, συνήθως γίνεται κατά το φθινόπωρο, από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρακολούθηση των καρπών ώστε να προσδιοριστεί η κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή τους. Οι καρποί πρέπει να είναι ώριμοι, αλλά να μην έχουν ξεπεράσει την ώριμη κατάσταση, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πικρή γεύση. 

Ποιες ασθένειες & έντομα προσβάλουν πιο συχνά τις ελιές; 

 • Βερτισιλίωση της ελιάς (Μύκητας Verticillium dahliae): Προκαλεί το κιτρίνισμα των φύλλων, τη μείωση της παραγωγής και την ξήρανση των κλαδιών. 
 • Γλοιοσπόριο ή Ανθράκωση της ελιάς (Μύκητας Colletotrichum spp.): Αυτή η ασθένεια προκαλεί μαύρες κηλίδες και ελιές που μοιάζουν με άνθρακα. Οι καρποί μπορεί να καφετιάσουν και να καταστραφούν. 
 • Δάκος: Ο δάκος είναι ένα έντομο που επιτίθεται στους καρπούς της ελιάς, καθιστώντας τους ακατάλληλους για κατανάλωση και παραγωγή ελαιολάδου. 
 • Καρκίνωση ή φυματίωση της ελιάς (Μύκητας Pseudomonas savastanoi): Αυτή η ασθένεια προκαλεί τη δημιουργία σκληρών και χοντρών παθολογικών κόμπων στα κλαδιά και τον κορμό των ελιών. 
 • Κυκλωκόνιο της ελιάς (Μύκητας Venturia oleaginea):                                                    Ο μύκητας αυτός προκαλεί μαύρες κηλίδες και ερεθισμούς στην επιφάνεια των φύλλων της ελιάς. 

Για την προστασία των δέντρων από τις ασθένειες, είναι σημαντική η εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων μετά από τη συγκομιδή και το κλάδεμα. Επίσης σημαντικό είναι το ετήσιο κλάδεμα –καθαρισμός των ελαιόδεντρων από ξεράδια και πολύ πυκνή βλάστηση ώστε να επιτυγχάνεται ο καλός αερισμός και φωτισμός των δέντρων και φυσικά, η απομάκρυνση των προσβεβλημένων κλαδιών και καρπών. Επιπλέον, η επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών ελιάς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Ρωτήστε τους γεωπόνους μας στα καταστήματα ΒΙΟ.ΖΩ.ΕΛ., σε Πέραμα, Σφακάκι, Σπήλι, Μεσοχωριό και Μαλάδες Ηρακλείου, για τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αρμόζουν στο δικό σας ελαιώνα, ή επικοινωνήστε μαζί μας στα παρακάτω τηλέφωνα.